Skip navigation MENU

Online boekenwinkels: voor- en nadelen

1. Online boekenwinkels bieden gemak

Online boekenwinkels zijn 24 uur per dag bereikbaar, en veel consumenten hebben zowel thuis als op het werk toegang tot internet. Daarnaast kan men gebruik maken van lokaties als internetcafes en onderwijsinstellingen. Een bezoek aan een traditionele winkel vereist een fysieke reis en dient plaats te vinden tijdens kantooruren.

Als consument houdt men zich bezig met de vraag of een product geruild kan worden en of er de mogelijkheid bestaat tot terugbetaling. Bij online boekenwinkels geldt altijd een wettelijke afkoelingsperiode, die de consument de mogelijkheid geeft om een boek zonder opgaaf van reden te retourneren. Een nadeel van online boekenwinkels is echter dat dit een bezoek aan het postkantoor en betaling van verzendkosten vereist. Sommige online bedrijven hebben een genereuzer retourbeleid, om te compenseren voor het traditionele voordeel van fysieke winkels. Sommige online boekenwinkels bieden bij boeken kopen gratis retourzending.

2. Informatie en recensies bij online boekenwinkels

Online boekenwinkels beschrijven het assortiment met tekst, foto’s en multimedia bestanden, terwijl in een fysieke winkel het feitelijke product en de verpakking beschikbaar zijn voor directe inspectie.
Sommige online boekenwinkels bieden of verwijzen naar aanvullende productinformatie, achtergrondinformatie, advies, of gidsen die ontworpen zijn om consumenten te helpen beslissen welk boek ze moeten kopen.
Bij veel online boekenwinkels kunnen klanten zelfs reageren op de winkel. Er zijn ook speciale reviewsites van online boekenwinkels met recensies van talloze online boekenwinkels.
In een conventionele winkel zijn over het algemeen winkelbedienden beschikbaar om vragen te beantwoorden. Sommige online boekenwinkels hebben real-time chat functies, maar de meeste vertrouwen op e-mail of telefoontjes voor het verwerken van vragen van klanten.

3. Online boekenwinkels: prijs en selectie

Een voordeel van online boekenwinkels is dat de consument in staat is om snel te zoeken naar aanbiedingen van boeken. (Hoewel sommige conventionele winkels een lokale zoekmachine hebben om consumenten te helpen bij het lokaliseren van boeken). Zoekmachines en online diensten voor vergelijking kunnen worden gebruikt bij de selectie van de juiste online boekenwinkels.

4. Verzendkosten

Een nadeel van online boekenwinkels zijn de verzendkosten.Het verzenden van een klein aantal items, in het bijzonder vanuit een ander land, is nu eenmaal duurder dan bezoeken van een lokale boekenwinkel. Sommige online boekenwinkels, zoals cosmox.be, bieden gratis verzending aan.